Bikecheck - Cannondale Habit LT1 Viktora Nováka
Bikecheck - Cannondale Habit LT1 Viktora Nováka

Bikecheck - Cannondale Habit LT1 Viktora Nováka

02.05.2024

Pro rok 2024 přezbrojil Cannondale rider Viktor Novák na poslední generaci modelu Habit LT1. Pojďte se s námi podívat, jak si jej upravil k obrazu svému a co na něj říká. 

Poslední generace biku Habit LT je doslova nabitá technologiemi z dílny Cannondale. Začít můžeme určitě u Proportional Response geometrie kola. V praxi to znamená, že každá velikost rámu plně přizpůsobena výšce jezdce, pro kterého je určena. Díky tomu budete stát vždy uprostřed kola a budete tak mít maximální trakci a ovladatelnost. K tomu se váže i vnitřní nastavení tlumičů, které je přizpůsobeno právě na tento konkrétní rám. A v neposlední řadě - rámy Habit LT disponují patkou podle standardu UDH, takže nejen, že už nikdy nezůstanete stát smutně u auta, protože nová patka není k dostání, ale můžete svůj rám osadit i poslední generací řazení od Sramu s názvem Eagle Transmission! Více o kolech Habit a Habit LT najdete pod tímto odkazem. A teď se přesuneme ke kolu samotného Viktora. 

Bude nový lepší než starý?

Po troch rokoch na “starom” Habite, som sa veľmi potešil keď som dostal informáciu, že v Cannondale spolu s Mitchom Ropelatom vyvíjajú nový model. Práve túto jar sa mi k nemu konečne podarilo dostať.

Pri výbere veľkosti som spravil razantné rozhodnute. Povodný Habit som mal vo veľkosti L a jazdil som ho na kolasách s rozmerom 27,5 palca. To pri mojej výške 193cm znamenalo, že to bol skvelý hravý a skákavý trailbajčík, ale na šlapanie a nejaké enduro vyjížďky to úplne nebolo.

Preto som nový Habit zvolil vo veľkosti XL, s rozmerom kolies 29palcov, a rovno vo verzii LT, čo znamená Long Travel, alebo aj o cenťák zdvihu vpredu a vzadu navyše oproti klasickému modelu.

Barva a Strappack Carrier

Krémová biela farba ma nadchla hneď ako som rám vytiahol z krabice. Hneď na začiatku sa mi pozdávala aj skvele chránená rámová trubka, gumovým protectorom, a o dva šróbiky navyše na prichytenie Straprack carrieru, alebo aj systému na prichytenie náradia na bike od Cannondale.

Doladěno k obrazu svému

Oproti sériovke som na bike nahodil skvelé komponenty od Chromagu a legendárne kolasá Mavic Deemax 29 s plochými špicmi. Ako obutie som zvolil úplnú novinku od Michelinu, a to model Wild Enduro MS 29 Racing line, spolu s mliekom a bezdušovými ventilkami od Peatys Products.

Specifikace Viktorova kola

Rám : Cannondale Habit LT Carbon – XL

Vidlica : Rock Shox Lyrik Select Plus 150 mm

Tlmič : Rock Shox SuperDeluxe Select Plus 140 mm

Kľuky : Sram GX Eagle

Prehadzovačka : Sram GX Eagle 12 speed

Brzdy : Sram Code Silver Stealth

Kolesá – Mavic Deemax 29

Plášte – Michelin Wild Enduro MS 29 Racing line

Riadítka – Chromag OSX Ltd 750 mm

Predstavec – Chromag Riza 32 mm

Gripy : Chromag Palmskin

Sedlo : Chromag Overture

Sedlovka : Cannondale DownLow Dropper 170 mm

Fotogalerie

To, že takto vyskladaný bike vyzerá naozaj skvele sa možete presvedčiť na fotkách od Lukáša Neasiho !

S Habitom sa spolu ešte stále zoznamujeme, no už sme sa stihli spolu dostať do Talianskych Dolomitov ale aj Slovenskej divočiny. Ale o tom ako sa správa v teréne si povieme až keď ho naplno otestujem !

Najbližší predajcovia Cannondale

Podobné články

Alan Hatherly mistrem světa v XCO na Scalpelu

Alan Hatherly, člen Cannondale Factory Racing, získal historické vítězství. Na Mistrovství světa v Cross-country 2024 v Andoře tento Jihoafričan vyhrál za řídítky nového Scalpelu. 

Přehled kolekce MTB treter Fizik

Minule jsme se podívali na přehled kolekce silničních treter známého italského výrobce Fizik. Tentokrát se mrkneme co má Fizik v nabídce pro ty cyklisty, kterým nevadí se v lese ušpinit od prachu nebo bláta. Více ve článku.

Novinky u Michelin na sezonu 2024

Známý francouzský výrobce plášťů má ve své nabídce pro rok 2024 několik novinek. Nové směsi plášťů pro enduro a sjezd, úplně nové pláště pro e-bike enduro nebo nové pláště pro silniční cyklistiku. Více informací najdete v tomhle článku.

Peaty's Monarch - gripy pro ty nejnáročnější jezdce

Gripy Peaty's Monarch jsou výsledkem desítek let zkušeností se závoděním a 18 měsíců trvajícího procesu vývoje designu gripu.

Nový Flight Attendant pro enduro je tady!

Nekonečnou touhu pro inovace v RockShox pohání pouze jeden jediný cíl: Aby vám umožnili rozvinout váš jezdecký potenciál naplno! Nový Flight Attendant pro enduro ridery je tady a je lepší než kdykoliv předtím!

Sjezdová a enduro kola Mavic DeeMax

Gravity disciplíny vyžadují maximální odolnost, sílu a dominanci v dané oblasti. Proč? Protože fyzika je neúprosná a síly, které během jízdy na kolo a jezdce působí, jsou obrovské. Mavic vyrábí kola z kategorie gravity MTB tak, aby absolutně excelovaly v těch nejnáročnějších podmínkách a dokázaly zvládnout všechny nástrahy v podobě kamenů, kořenů nebo dropů, které se jim postaví do cesty.