Bikové novinky od RockShox jsou tady!
Bikové novinky od RockShox jsou tady!

Bikové novinky od RockShox jsou tady!

13.06.2024

Nekonečná touha značky RockShox po inovacích je hnaná pouze jedním cílem: aby vám umožnili využít váš potenciál na maximum. To znamená, že inovace nikdy nepřestanou. A hledání nových cest nikdy neskončí. Stejně jako nikdy neskončí touha vývojového týmu hledat nové cesty jak snížit tření kluzáků, přidat více kontroly nebo jak zlepšit váš požitek z jízdy. Každá další evoluce je inspirována tou předchozí.

Špičková technologie tlumících patron od RockShox byla vylepšena. Platforma Charger 3 otevřela dveře nové éře, kdy se nemusíte rozhodovat mezi vyšším útlumem nebo bolavýma rukama z drsného terénu. Cílem je snížit rázy, která se dostává jezdec do rukou, což má za cíl vést k větší kontrole a jistotě při jízdě ve vyšších rychlostech. To znamená mít možnost přidat tlumení komprese a větší kontrolu nad vidlicí bez zbytečného přidání tvrdosti nebo zpětné vazby. Díky neustálému testování, učení, vylepšování a zpětné vazbě poskytované nejrychlejšími závodníky na světě udělala technologie tlumení další krok vpřed a přináší ještě lepší výsledky.

Prolomení zmatku

Pryč jsou doby, kdy jste automaticky jezdili v režimu úplného otevření - platforma Charger 3 je navržena tak, aby výchozím bodem bylo střední nastavení. Nastavte si tlumení přidáním nebo ubráním a najděte optimální kombinaci pohodlí, trakce a kontroly pro jakýkoli terén v daný den - neexistují žádné špatné kombinace. Vyladění odpružení nebylo nikdy přesnější a individuálnější.

Rozsah pro kontrolu

V návaznosti na osvědčenou platformu Charger 3 ve spolupráci s jezdci povedlo vytvořit ještě výkonnější tlumící patronu Charger 3.1. Zatímco se snížilo celkové tlumení v celém systému, chytrá vnitřní vylepšení rozšířila rozsah nastavení nízkorychlostní komprese (LSC) a vysokorychlostní komprese (HSC). Širší rozsah nastavení znamená větší prostor pro nalezení "toho pravého" a dokonalého pocitu z jízdy. Bez ohledu na to, kde jezdíte, můžete najít dokonalé nastavení vašeho pružení.

Nový CHARGER 3.1 - Silný a tichý typ

Upravené kanálky LSC více usnadňují průchodnost oleje a umožňují průtok většího množství oleje okruhem LSC, když je patrona nastavena na "Open". Přesněji řečeno se průtok oleje zvětšil o 68 %. To znamená méně tlumení komprese, takže si můžete udržet trakci, ovládání a snížit hlučnost kola při nízkých rychlostech.

Žádné rozptylování, žádné hluk - nezapomínejme, že platforma Charger 3 je zcela tichá konstrukce tlumící patrony. Je navržená tak, aby vám dala možnost vyladit přesnou kombinaci nastavení tlumení pro váš styl jízdy a trail, na kterém se nacházíte.

Upravená pouzdra

Nové výrobní specifikace pro vystružování spodní části nohy spolu s novými nároky na velikosti pouzder, což vede k co nejnižšímu tření a celkovému zlepšení systému pružení.

Konečně je tady - ZED v červené barvě!

Čekání je u konce! ZEB konečně dostal červené spodní nohy v klasické "Electric Red" barvě.

Stvořen pro ty nejlepší ridery, ježděn na těch nejtěžších tratích, ZEB Ultimate vládne nejtěžším enduro závodům na světě. Díky nové patroně Charger 3.1 RC2 poskytuje ZEB jezdcům neskutečnou možnost nastavení a ti tak můžou dosáhnout skvělého balancu mezi komfortem, kontrolou a rychlostí. Ke špičkové tlumící patroně se přidávají ještě 38 mm silné vnitřní nohy, ButterCups pro minimalizování vibrací a DebonAir+ vzduchová komora. ZEB - vidlice, kterou potřebujete pro rychlejší mezičasy a styl na startovní čáře.

Upravený Lyrik Ultimate

Nejuniverzálnější vidlice v nabídce RockShox se jmenuje Lyrik. Lyrik dává do maximální harmonie efektivnost a odolnost ve sjezdech. Jeho legendární výkonnost se posouvá o další level dál díky nové tlumící patroně Charger 3.1 RC2, které poskytuje větší možnosti nastavení pro maximální efektivitu pružení. Lyrik Ultimate dává dohromady celý ansábl špičkových technologií, vedle Charger 3.1 RC2 patrony to jsou ButterCups nebo DebonAir+ vzduchová pružina, a 35 mm široké nohy. Nový Lyrik je lepší než kdykoliv předtím a je připraven posouvat vaše limity.

Upravený Pike Ultimate

Ultra univerzální, super schopný, lehoučký, ale nekompromisní - to je Pike. Nezalekne se žádných kořenových pasáží. Bez obav zvládá lýtka trhající výjezdy. Trailová legenda dostala novou Charger 3.1 RC2 patronu. Společně se zabijákem vibracím známým jako ButterCups poskytuje lepší trakci, komfort a kontrolu. Díky většímu rozsahu nastavení, Charger 3.1 dovolí jezdcům nastavit jejich pružení přesně podle jejich požadavků. A v neposlední řadě design vidlice posune kolo dalšího levelu. Zažijte legendu.

Nový Charger 3.1 RC2 upgrade

Vznikl na základě připomínek těch nejlepších jezdců na světě. Charger 3.1 RC2 je evolucí prověřené platoformy tlumení Charger 3. Se zvětšeným rozsahem tlumení, HSC, LSC a LSR nastavením, Charger 3.1 RC2 vyhladí i ty nejrozbitější tratě.

Co si můžete upravit? Upgrade kit se nabízí ve dvou variantách:

  • Charger 3.1 RC2 Piston upgrade Kit
  • Charger 3.1 Damper Shim Tune Kit

Nový tlumič - lepší trakce, větší rozsah.

Už tak skvělý tlumič se dostal na další level. Upravený Super Deluxe je více zaměřený na zlepšení tlumení, aby vám poskytoval všechny benefity, které dokáže. Upravený hlavní píst a vzduchová komora umožňují lepší průtok oleje, což znamená zlepšené tlumení pro lepší trakci. A nezáleží na tom, jestli si užíváte flow zatáček nebo drtíte rockgarden. Tlumič pro všechny vyjížďky, které vás zavedou kamkoliv a zahrnují všechno možné. V RockShox upravili nastavení rozsahu pomocí vnějšího ladění, aby tlumiče seděly více kolům, více požadavkům bikerů a více druhům terénů. 

Ti, kteří požadují maximální výkon a širokou škálu nastavení už se nepotřebují dívat jinam. Pro ně je Super Deluxe.

Upravený Super Deluxe

Více gripu, více trakce a více kontroly nad kolem na těch nejtvrdších tratích a trailech. Super Deluxe nabízí přepracovanou HSC a LSC pro více responzivní a lépe kontrolovatelné pružení. Zlepšený průtek oleje přes LSC okruh nabízí pět možností nastavení od úplně lehké opory po oporu maximální bez vlivu na grip kola. 

Super Deluxe je nyní lépe nastavitelné než kdy předtím, díky ideálním počtu kliknutí nastavení, kdy každé znamené citelný rozdíl v pružení.

Nová Super Deluxe DebonAir+ Linear XL Air Can

Jedna vzduchová komora vládne všem. Nová DebonAir+ Linear XL vzduchová komora je tajnou zbraní, kde se potkává to nejlepší z progresivních a lineárních vzduchových komor. Jezdci se dožadovali komory, které vyplní mezeru mezi Super Deluxem a Vividem. Linear XL komora je odpovědí. Díky nárůstu pozitivní části komory nabízí Linear XL skvělou citlivost na začátku zdvihu. Zároveň ale nepříjdete o možnost ladění. V komoře je místo pro 8 tokenů, takže si vzduchovou komoru vyladíte do maxima!

Nový RC2T Ultimate upgrade

RC2 Ultimate upgrade tlumící patrony nabízí nedostižný výkon, optimalizovaný průtok oleje, a dokonalé vnější ladění HSC a LSC nezávisle na sobě. Upgradujte svůj stávající tlumič Super Deluxe a získejte Ultimátní výkon.

Nový Super Deluxe High-Flow Piston upgrade

Nový High-Flow piston snižuje HSC tlumení, eliminuje propadání do zdvihu a dovoluje zadnímu kolu uhýbat tvrdým nárazům, zatímco jezdec se jednodušeji dostane z fáze komprese do fáze odskoku.

Nezaměnitelná pružina

Ti nejlepší gravity závodníci jej potřebují. Nejrozbitější tratě ji vyžadují. Nezaměnitelný pocit z pružiny, doplněný o prémiové technologie pro ten nejlepší pružící výkon na světě.

Pro nekompromisní sjezdový výkon to musí být pružinový tlumič. Vivid Coil je postavený na citlivosti, která je typická pro pružinové tlumiče s pokročilými technologiemi a vlastnostmi. Pružinový základ není nic nového, ale systém tlumení, desing a architektura tlumiče Vivid Coil dává dohomrady všechny technologie RockShox, aby vznikl maximálně laditelný komponent, který umožní jezdcům zdolávat náročnější a náročnější terény.

Byl vymyšlen tak, aby mohl vyrazit na jakoukoliv trať. Vivid Coil nabízí TouchDown technologii - citlivost tlumiče závisející na tom, v jaké části zdvihu se zrovna nachází. Citlivý a jemný na začátku zdvihu, postupně přitvrzující od jeho středu až ke konci. A taky nastavitelný Hydraulic Bottom Out, kterým si doladíte posledních 20 % zdvihu tlumiče.

TouchDown technologie je nový systém tlumení, který funguje v závislosti na tom, v jaké části zdvihu se nacházíte. RockShox přišel s technologií tlumení, která je citlivá na začátku, ale zároveň vytváří skvělou oporu ve středu a na konci zdvihu. Jednotlivé fáze se mění, aniž byste si jich všimli. Takže vy se můžete soustředit jen na ten skvělý pocit z jízdy v cíli sjezdu.

Aby měl nový Vivid Coil citlivý začátek zdvihu, TouchDown technologie obchází kompresi vytvářenou tlumičem v prvních 10 % zdvihu. A utišení drobných nerovností trailu je jen začátek. Abyste v pohodě zvládli i náročnější terén, dalších 70 % zdvihu hlídá a kontroluje tlumící patrona. A aby byl zdvih kompletní, posledních 20 % zdvihu hlídá nastavitelný Hydraulic Bottom Out. Takže směle do můžete tančit v plném rozsahu zdvihu, pokud se na to cítíte.

Nastavitelný Hydraulic Bottom Out

Vivid Coil nabízí nastavitelný Hydraulic Bottom Out (AHBO), který vstupuju na scénu v momentě, kdy se tlumič dostane do posledních 20 % zdvihu. Ale to, kolik ho nabídne, je jen na vás. Klíčovou částí je "ovladač", který nabízí 5 různých poloh nastavení komprese a vy si tak sami určíte, jaký "polštář" pod zadkem chcete mít. Díky tomu máte mnohem širší škálu nastavení odskoku a můžete si doladit chování tlumiče přesně podle kinematiky vašeho rámu.

Nový Bottom out bumper

Měkčí dorazy, žádné plýtvání zdvihem. Bottom-out bumper u nového Vividu Coil je upravený na míru každé délce tlumiče, proč? Jednoduše proto, že nejde použít jeden univerzální. To znamená, že díky tomu dostanete ze svého tlumiče maximum zdvihu. A pokud dáte doraz, zmírní to náraz.

Nový VIVID COIL ULTIMATE a VIVID COIL ULTIMATE DH

Nejlepší sjezdaři na světě ho chtěli. Nejtvrdší tratě ho vyžadovaly. A tak je tady. Nový Vivid Coil Ultimate nabízí nedostižnou míru výkonu a nastavení. Jednoduše nastavitelný a poskytující perfektní pocit pro každého jezdce díky TouchDown RC2T tlumící patroně (DH verze je bez Threshold páčky pro maximální sjezdový výkon). Externí, a hlavně nezávislé, nastavení HSC a LSC poskytuje neskutečnou citlivost tlumiče na začátku zdvihu, oporu ve střední části a AHBO pro zmírnění těch nejtvrdších dopadů "jako do peřinky". Nezaměnitelný pocit z pružiny doplněný o prémiovou technologii pro maximální výkon pružení - to je nový Vivid Coil Ultimate.

Nové pružiny Vivid Coil

Poháněny gravity disciplínami, designovány pro ty nejtvrdší tratě. Pružiny pro Vivid Coil jsou dostupné v různých délkách a tvrdostech, abyste vždy dostali přesně to, co hledáte.

Trailhead aplikace

Tlumiče a vidlice horských kol nabízí širokou škálu nastavení a personalizace, což může být v konečném důsledku po uživatele velmi skličující. Kde tedy začít? 

Aplikace TrailHead se snaží vzdělávat a navádět ridery k tomu, aby vymáčkli ze svého pružení maximum. 

  • Rychle získáte správný setup a pojedete výrazně rychleji a pohodlněji. Díky aplikaci RockShox TrailHead můžete starosti s nastavením pružení hodit rychle za hlavu a během chvilky vyrazit na traily!
  • Nastavte a vyražte - vylaďte si pružení na jistotu. TrailHead je efektivní a rychlý způsob jak začít s tuningem tlumením. Na základě toho se můžete pustit hlouběji do bádání, co a jak funguje. To už je jen na vás.

Podpora a stránky s náhradními díly

Nová "Support zone" nahrazuje předchozí "Documents zone". Obsah zůstává stejný - dokumentace k produktům, náhradní díly a servisní videa. 

Nová "Kits zone" spojuje dohromady předchozí "Service/Upgrade kits" stránky. 

  • Najdete zde kompatibilní servisní a upgrade kity, vhod přijde i možnost kliknout na "copy part number", díky které jednoduše zadáte sériové číslo produktu na vašem oblíbeném e-shopu.
  • Nové tlačíko "Find Online" vás díky propojení s Google vyhledávačem přivede o krok blíže k potřebnému produktu.

SRAMid Integration Účet, který funguje napříč všemi produkty SRAM/RockShox. Vytvořte si své SRAMid a mějte vše na jednom místě.

Uložte si své oblíbené produkty, abyste měli přehled.

Už nikdy nezapomenete své oblíbené nastavení. Nová "fičura" v TrailHead aplikace vám umožní jednoduše zapisovat a udržovat všechny nastavení na jednom místě. Tlak, kliknutí, zápisky o trati. 

Dostupné jako webová aplikace(trailhead.rockshox.com) nebo jako mobilní aplikace (iOS a Android).

Najbližší predajcovia RockShox

Podobné články

Alan Hatherly mistrem světa v XCO na Scalpelu

Alan Hatherly, člen Cannondale Factory Racing, získal historické vítězství. Na Mistrovství světa v Cross-country 2024 v Andoře tento Jihoafričan vyhrál za řídítky nového Scalpelu. 

Fizik Tempo Beat: Styl a výkon v jednom balení

Styl, výkon a komfort v jednom balení – to jsou cyklistické boty Fizik Tempo Beat. S jejich originálním designem a univerzálností posunete své cyklistické zážitky na novou úroveň. Objevte, proč si je zamilujete i vy!

13 převodů od SRAM je tady - nový RED XPLR

Čekání je u konce. SRAM do gravelového segmentu přináší dlouho očekávaný 13 rychlostní RED XPLR. Co dalšího tento nový systém pohonu svému uživateli přináší? Dočtete se ve článku.

Nová gravelová kola Zipp 303 XPLR

Americký koncern SRAM představuje nová gravelová kola s názvem 303 XPLR. V čem jsou výjimečná a proč byste je měli chtít na svém gravel biku se dozvíte ve článku.

Novinky u Michelin na sezonu 2024

Známý francouzský výrobce plášťů má ve své nabídce pro rok 2024 několik novinek. Nové směsi plášťů pro enduro a sjezd, úplně nové pláště pro e-bike enduro nebo nové pláště pro silniční cyklistiku. Více informací najdete v tomhle článku.

Peaty's Monarch - gripy pro ty nejnáročnější jezdce

Gripy Peaty's Monarch jsou výsledkem desítek let zkušeností se závoděním a 18 měsíců trvajícího procesu vývoje designu gripu.