Závodní sedla Fizik týmu Visma | Lease a Bike
Závodní sedla Fizik týmu Visma | Lease a Bike

Závodní sedla Fizik týmu Visma | Lease a Bike

18.07.2024

Strávili jsme den na Tour de France 2024 s týmem Team Visma | Lease a Bike! 🚴‍♂️ Měli jsme tak jedinečnou příležitost nakouknout do zákulisí a vidět, jaké vybavení používají ti nejlepší jezdci světa. Konkrétně jsme se zaměřili na závodní sedla Fizik.

Sedla jsou komponentem závodních kol, který nejvíce podléhá individuálním požadavkům. Správná pozice a komfort je stěžejní pro dosažení maximálního výkonu. Požadavky jezdců na tvar, šířku či tvrdost se ale liší. Proto je pro tým důležité mít dodavatele sedel, který má široký sortiment špičkových sedel a dokáže reagovat i na individuální potřeby závodníků. Tým Visma | Lease a Bike proto spolupracuje s legendární italskou značkou sedel Fizik.

Fizik VENTO ANTARES ADAPTIVE ONE-TO-ONE

Profesionální závodníci jsou velice konzervativní, zvláště pokud jde o posez. Spousta závodníků proto používá stejný model sedla několik sezón nebo i celou kariéru. U Vilco Keldermana a Christopha Laporte jsme mohli ale vidět, že jdou v tomto ohledu s dobou a osadili svoje speciály modelem sedla Fizik Antares s technologií Adaptive 3D. Navíc na míru upravené v rámci programu ONE-TO-ONE. 

Fizik ONE-TO-ONE je program výroby cyklistických sedel na míru, který Fizik spustil v letošní sezóně a je dostupný u vybraných partnerů každému. V České republice tuto službu nabízí Ski a Bike Centrum Radotín.

Měření, které probíhá na vlastím kole, sleduje dynamicky tlak pánve na sedlo a pohyb jezdce při jízdě. To vytváří jedinečný profil zatížení sedla a soubor individuálních biometrických údajů jezdce. Na základě těchto dat je vyrobeno 3D tištěné sedlo, které je maximálně přizpůsobeno anatomii a stylu jízdy jezdce.

Fizik VENTO ANTARES R1

Fizik Antares je klasická varianta výše představovaného sedla, kterou mnozí jezdci stále preferují před modely s technologií Adaptive. Díky své osvědčené konstrukci a vyváženému pohodlí je Antares oblíbenou volbou mezi profesionály i amatéry. Sedlo Antares nabízí ideální kombinaci pevnosti a flexibility. V týmu Visma | Lease a Bike ho používá jeho největší hvězda Jonas Vingegaard nebo například špičkový slovinský časovkář Jan Tratnik.

Fizik VENTO ANTARES R1 (předchozí model)

Předchozí model Fizik Vento Antares R1 je příkladem toho, jak jsou někteří cyklisté velice konzervativní a neradi mění sedlo, pokud jim vyhovuje. Tento model se již neprodává. Svoji oblibu si ale stále drží díky své kombinaci lehkosti, pevnosti a komfortu. I když byl nahrazen novějšími variantami, někteří profesionálové jako Wout van Aert a Tiesj Benoot na něj nedají dopustit a nadále ho používají na svých speciálech. Jejich volba podtrhuje důležitost individuálních preferencí a důvěry ve vybavení, které jim pomáhá dosahovat vrcholných výkonů.

Najbližší predajcovia fi'zi:k

Podobné články

Alan Hatherly mistrem světa v XCO na Scalpelu

Alan Hatherly, člen Cannondale Factory Racing, získal historické vítězství. Na Mistrovství světa v Cross-country 2024 v Andoře tento Jihoafričan vyhrál za řídítky nového Scalpelu. 

Video - GT Grade X ft. Kristýna Havlická

Co se stane, když se potká mistryně ČR v enduru, skvělý gravel bike GT GRADE X a nejlepší trailcentrum v České republice?

Fizik Tempo Beat: Styl a výkon v jednom balení

Styl, výkon a komfort v jednom balení – to jsou cyklistické boty Fizik Tempo Beat. S jejich originálním designem a univerzálností posunete své cyklistické zážitky na novou úroveň. Objevte, proč si je zamilujete i vy!

Cannondale Moterra SL vs Moterra LT

Elektrokola Cannondale Moterra SL a LT nabízejí různé jízdní zážitky. SL exceluje v lehčím terénu díky moderní geometrii a nižší váze, zatímco LT je ideální pro náročnější traily a bikeparky. Objevte, které kolo je pro vás to pravé!

13 převodů od SRAM je tady - nový RED XPLR

Čekání je u konce. SRAM do gravelového segmentu přináší dlouho očekávaný 13 rychlostní RED XPLR. Co dalšího tento nový systém pohonu svému uživateli přináší? Dočtete se ve článku.

Nová gravelová kola Zipp 303 XPLR

Americký koncern SRAM představuje nová gravelová kola s názvem 303 XPLR. V čem jsou výjimečná a proč byste je měli chtít na svém gravel biku se dozvíte ve článku.